Buraya Tıkla
Montessori Eğitimi Nedir?

Montessori Eğitimi Nedir?

Montessori eğitimi, her çocuğun bireysel becerileri ve ilgi alanlarına göre, farklı öğrenme hızına sahip olduğunu kabul eden eğitim yaklaşımıdır.

Montessori eğitimi ismini, eğitimin geliştiricisi olan İtalya’nın ilk kadın doktoru, Maria Montessori’den almaktadır.

Montessori eğitimi, 1900’lü yılların başında, çocukların ilgi alanlarına göre bireysel ilerlemelerini dikkate alan bir eğitim sistemini oluşturmak istemiştir. Montessori “İnsan doğuştan iyiye yöneliktir ve esas amacı kendini ispatlamaktır.” bakış açısını benimser. Montessori metodunda üç ana etken vardır. Bunlar Planlanmış bir çevre, çocuk ve öğretmendir. Öğretmenler çevre hazırlayıcısıdır. Çocuğun ilgi alanlarına, öğrenme hızlarına, kişilik özelliklerine, yeteneklerine göre planlamalar yapar. Sınıf ortamını, öğrencilerin birbirlerinden öğrenmelerini destekleyecek şekilde düzenler.

‘Kendim Yapabilmem İçin Bana Yardım Et’ bakış açısı Montessori yaklaşımının ana temasıdır. 

Montessoriye göre “Eğitimde metot değil, insanın kişilik özellikleri göz önüne alınmalıdır.”

Montessori Eğitimi Nasıl Başladı?

Maria Montessori 20. yy. başlarında “Casa Dei Banbini” adı verilen ‘’Çocuklar Evi ’ çocuklara eğitim vermeye başladı. Başlangıçta okul öncesi çağındaki çocuklara uygulanan bu metot, yavaş yavaş diğer eğitim kademelerini de içine aldı. Maria Montessori,çocuklarla yaptığı etkinliklerde onları gözlemledi. Yaptığı gözlemler sonucunda çocukların nelerden hoşlandıklarını ve nelerden hoşlanmadıklarını not etti.

Maria Montessori, çocukların ödül ve cezadan, yetişkinler tarafından programlanmış eğitimden, aşırı gürültülü ortamlardan hoşlanmadıklarını belirledi. Bununla birlikte çocukların özgür seçimlerden, bireysel çalışmalar yapmaktan, sessiz ve sakin ortamlardan, hareket etmekten, hatalarını kendilerinin fark etmesinden, araştırma yapmaktan, düşüncelerini özgür ifade etmekten, çevrenin düzenli ve temiz bir ortam olmasından hoşlandıklarını gözlemledi.

Böylece Maria Montessori, eğitim sistemini çocukların hoşlandıkları faaliyetlerden yola çıkarak tasarladı.

Neden Montessori Eğitimi Tercih Edilmektedir?

Zihinsel gelişimin en yoğun yaşandığı dönem 0-6 yaştır. Öğrenmenin adeta altın çağı olduğu bu yıllarda çocukların, çevrelerinden öğrenmek ve bilgiyi edinmek için olağanüstü merakları vardır.

  • Montessori eğitiminin geleneksel eğitim sisteminden farklı bir yapısı vardır. 
  • Eğitim, her çocuğa özel programlanarak, çocuğun ihtiyacına göre uygulanır.
  • Montessori eğitim materyalleri çocuğun ilgi ve ihtiyacına göre özel olarak tasarlanmıştır. 
  • Her çocukla özel olarak kendi hızında ve gelişim seviyesinde çalışılır.
  • Sınıfta eğitim düzenli, sade ve estetik görünen bir çevrede verilir.
  • Arkadaşları ile işbirliğine dayalı etkinlikler ve oyunlar yoluyla öğrenme keyifli hale getirilir. 
  • Farklı yaş gruplarından olan çocuklar bir arada eğitim alır.
  • Çocuklar doğayla iç içedir.